Bataty (pataty) - słodkie ziemniaki, które są bulwami rośliny z rodziny powojowatych, zwanej wilec ziemniaczany. Bulwy mają różne kolory, od kremowego po pomarańczowo-czerwonawy.
Są słodkie w smaku, miękkie, delikatne i zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Są bogate w witaminę A (beta-karoten), w witaminę C i błonnik. W batatach znajdziemy dużo białka, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca), a także cenne dla zdrowia pierwiastki, m.in. żelazo i potas.
W Polsce do niedawna były zupełnie nieznane, choć uprawiali je już Inkowie i Majowie :) Można je znaleźć w dobrze wyposażonych supermarketach
i w sklepach ze zdrową żywnością, ale niestety cena pozostawia wiele do życzenia.
Ja zaproponuję Wam dzisiaj frytki z batatów. Można je usmażyć na oleju, ale zdrowsze będą takie
z piekarnika, zwłaszcza dla dziecka.
1 duży batat
oliwa/olej
przyprawy wedle uznania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
Batat obieramy, myjemy i kroimy na pół, następnie w plastry o grubości 0,5 cm, a te z kolei w słupki. Wkładamy je do dużej miski, polewamy oliwą i mieszamy, aby pokryła je z każdej strony. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy na średnim poziomie przez 10 min. Odwracamy i pieczemy przez kolejne 10 min.
Dobrze jeśli frytki będą trochę grubsze - moje słupki były zbyt cienkie i spora część się zwęgliła :)
Bibliografia: 1, 2.
Tu są w Szkocji popularne , a raczej były. Podawane w parze z normalnymi ziemniarami jako pire . Ja czasmi do zup dodawałam, ale jako frytki nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNasza Przygoda DIY
Muszę spróbować również w innej formie!
OdpowiedzUsuń