wtorek, 17 lutego 2015

Kochani!

Dziś dzielę się z Wami przepisem na zdrowszą wersję budyniu (nie żebym miała coś temu zwykłemu przeciwko).
Kaszę kocham miłością śniadaniowo-obiadowo-kolacyjną. Pod każdą postacią i formą (no może za gryczaną średnio przepadam), dlatego też często wyszukuję dania, których byłaby składnikiem.

Dziś pomysł na śniadanie/podwieczorek/kolację - wedle preferencji.

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z JABŁKAMI

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka krowiego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodkości)
  • 4 twarde jabłka
  • 1/3 szklanki migdałów
Kaszę gotujemy w wodzie ok. 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dolewamy mleko, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. 
Blendujemy na jednolitą masę.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu, aż staną się miękkie. 
Migdały prażymy na suchej patelni do zarumienienia.
Do miseczek nakładamy trochę budyniu jaglanego, uduszone jabłka, a to posypujemy migdałami. 
MNIAM! 


Nowsze
Nie ma nowszych postów
Starsze
Starszy post

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!