poniedziałek, 22 grudnia 2014

Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na kruche ciasteczka "reniferki". Jeśli macie pieczenie w planie to może się na nie skusicie. Prezentują się bardzo uroczo, są proste do zrobienia i bardzo apetyczne.

Ciasto jest waniliowe, delikatne i kruche. Bardzo łatwe w pracy, świetnie się wyrabia, wałkuje i wycina kształty.

Udekorowane jest czekoladą i groszkami M&M's. Pierwotnie miałam użyć tylko czerwonych (Rudolf czerwononosy...), ale stwierdziłam, że takie kolorowe noski będą atrakcyjniejsze wizualnie, zwłaszcza dla dzieci.


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 180 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli


Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić do połączenia. 
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty.
Układać na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 C przez ok. 12 min., do lekkiego zarumienienia.

DEKORACJA
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • groszki M&M's
Do dekoracji użyłam strzykawki, ale można użyć foliowego worka i zrobić w nim małą dziurkę.
Noski przyklejamy przy pomocy czekolady.
Oczywiście dekorujemy wystudzone ciastka.

SMACZNEGO!

W tym roku pieczenie ciastek miało wyjątkowy klimat, gdyż miałam małą pomocnicę. Dzielnie wykrawała kształty (najpierw piekłyśmy pierniczki). Dzięki Mai praca szła bardzo sprawnie.
Kontrola musi być! Nie może się doczekać kiedy wyjmiemy upieczone pierniczki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!