środa, 29 października 2014

Kochani - w końcu znalazłam chwilę żeby przedstawić Wam obiecany przepis. Paluchy chlebowe są idealne, by dziecko "wrzuciło coś na ząb" pomiędzy posiłkami. Są świetne z mlekiem na podwieczorek, ale tak samo idealne jako przekąska do zaserwowania na imprezie. Idealne dla małego i dużego.
Łatwe, tanie, smaczne. Jak się zmobilizujecie i zrobicie to na pewno będziecie do nich wracać. Pychotka :)

Składniki

  • 270 g mąki pszennej jasnej
  • 175 ml wody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajo do posmarowania
  • cukier do posypania
Drożdże należy rozpuścić w wodzie, wlać do miski. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wyrabiać ok. 10 min. aż ciasto będzie elastyczne. Nie dosypywać zbyt dużo mąki, jedynie tyle by się ciasto nie lepiło do dłoni. 
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Uformować paluchy na szerokość palca i odstawić na 30 min. Im cieńsze tym bardziej chrupiące i po wystygnięciu dosyć twarde. 
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na ok. 15 min - aż będą rumiane.

SMACZNEGO


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!