Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na kruche ciasteczka "reniferki". Jeśli macie pieczenie w planie to może się na nie skusicie. Prezentują się bardzo uroczo, są proste do zrobienia i bardzo apetyczne.
Ciasto jest waniliowe, delikatne i kruche. Bardzo łatwe w pracy, świetnie się wyrabia, wałkuje i wycina kształty.
Udekorowane jest czekoladą i groszkami M&M's. Pierwotnie miałam użyć tylko czerwonych (Rudolf czerwononosy...), ale stwierdziłam, że takie kolorowe noski będą atrakcyjniejsze wizualnie, zwłaszcza dla dzieci.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 180 g masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty.
Układać na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 C przez ok. 12 min., do lekkiego zarumienienia.
DEKORACJA
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- groszki M&M's
Do dekoracji użyłam strzykawki, ale można użyć foliowego worka i zrobić w nim małą dziurkę.
Noski przyklejamy przy pomocy czekolady.
Oczywiście dekorujemy wystudzone ciastka.
SMACZNEGO!
W tym roku pieczenie ciastek miało wyjątkowy klimat, gdyż miałam małą pomocnicę. Dzielnie wykrawała kształty (najpierw piekłyśmy pierniczki). Dzięki Mai praca szła bardzo sprawnie.
| Kontrola musi być! Nie może się doczekać kiedy wyjmiemy upieczone pierniczki. |
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!